communicatiebeterleren-debloeiendelotus

Ontmoet jezelf en de ander

Het Innerlijke Kind in Relaties

Beter leren communiceren vanuit je eigen kracht en kwetsbaarheid, echt contact maken met je vriend, partner of collega zonder jezelf te verliezen,vol vertrouwen en veilig voelen in je relatie: Wat heb ik hiervoor nodig? en wat hindert mij om dit meer te doen?

In contact met andere mensen is het innerlijk kind in ons vaak goed voelbaar: het is bang om niet gezien of begrepen te worden, of heeft angst voor afwijzing. Dit deel in ons is in het verleden ontstaan en heeft de neiging om zich af te sluiten of heel kritisch op anderen te reageren.

Veiligheid en Zelfvertrouwen

In deze cursus maken we contact met dit gekwetste kindje en kijken hoe we hem/haar meer veiligheid en vertrouwen kunnen geven. We gaan op een rustige manier volgende vragen onderzoeken: Hoe maak ik contact met anderen? Kan ik mezelf dan blijven voelen? Wat zijn mijn behoeftes en durf ik die aan te geven? Waar zijn mijn grenzen en hoe communiceer ik ze naar buiten?

Door nieuwe vaardigheden te leren op het gebied van contact maken en grenzen aangeven, wordt het voor je innerlijk kind veiliger en kan het zich makkelijker openen. In feite is het zo, dat je als volwassene, in hier en nu, veel meer mogelijkheden hebt om voor jezelf op te komen dan vroeger. Ook kan de volwassene nu moeilijkheden en conflicten in relaties veel beter hanteren dan het kind van toen.

“Ontmoet jezelf en de ander” is een vervolg op de cursus Ontmoet jezelf. De cursussen zijn op elkaar afgestemd, maar je kan ze ook los van elkaar volgen. Mensen, die in hun relaties steeds weer tegen dezelfde problemen aanlopen, kunnen bij deze vervolgcursus veel baat hebben.

Ervaringen

“Ik heb geleerd om beter te luisteren naar mijn gevoel en lichaam. Er is nu meer balans. En het belangrijkste: De liefde in mij stroomt weer.” Larissa

 

“Ik heb er veel plezier aan beleefd. Erg prettige groep. Bovenal iets kunnen “delen” binnen een groep zonder dat iemand er direct een oordeel over heeft!! ’t kan dus wel…. Het is voor mij een duidelijke stap voorwaarts geweest wat ik nu met 2 mensen (kennissen) probeer voort te zetten. Ook een stap verder met voelen wat mijn lichaam aangeeft. De “innerlijke criticus” heeft mij veel bewuster gemaakt,waarom ik mij vaak zo naar ga voelen. Kortom voor mij erg goed geweest.” Herman

 

“Ik heb veel geleerd in deze cursussen! Het heeft een belangrijke wereld voor me geopend…. Namelijk de wereld van de volwassene en het kind, het gekwetste kind maar ook het blije levenslustige kind.

Eerst was ik vloeibaar, ik viel als het ware samen met de omgeving. Wat mensen voelden, dachten of van me wilden dat voelde ik goed aan en gedroeg me ernaar.Dat is soms handig maar lang niet altijd prettig. Niet alle mensen zijn fijn of goed voor je en ik voelde me regelmatig leeggezogen of vervuild of zweverig.
Ik heb ontdekt dat er grenzen bestaan, dat ik ernaar mag luisteren, dat het goed is dat ze er zijn, dat ik er niet altijd overheen hoef te gaan, misschien soms als IK dat kies.
Ik heb geleerd dat er een IK is die behoeftes heeft, en dat daar helemaal niks mis mee is! Dat ik me niet schuldig hoef te voelen als ik Nee zeg tegen de ander.

En ik voel me in het algemeen levenslustiger en steviger en weet dat er altijd ergens steun is in de wereld, maar soms niet direct. Wat me helpt om bij mezelf te blijven is om me te realiseren wanneer ik in een kind of een volwassen stuk zit” Tineke