post image

Relatietherapie Groningen

Ervaren relatietherapeute biedt hulp bij relatieproblemen: Van machtsconflicten naar betere communicatie in je relatie, van onverschilligheid naar toenadering en intimiteit. Niet alleen praten, maar ook voelen en ervaren. 

Is jullie relatie aan onderhoud toe en weten jullie niet zo goed hoe? Stranden jullie vaker in ruzies, onbegrip en machtsconflicten? Of is er juist heel weinig contact tussen jullie? Relatietherapie of coaching geeft onafhankelijke steun om weer veilig met elkaar te communiceren en relatieproblemen aan te gaan. Neem nu een nieuwe stap en geniet van meer levendigheid en intimiteit in je relatie!

Intake en sessies

Voorafgaand aan de relatietherapie vindt een intakegesprek plaats, waarin we met elkaar kennis maken en jullie hulpvraag bespreken. Als we besluiten om met elkaar in zee te gaan, maken we een aantal afspraken. Tijdens de therapie kan het ook zinvol zijn, dat jullie apart van elkaar één of meerdere sessies doen en daarna weer samen verder gaan.
Een eerste belangrijke stap in relatietherapie is het creëren van een veilige sfeer, om op een open manier met elkaar te (leren) communiceren. We kijken naar wat er voor beiden nodig is, om zich gezien en gehoord te voelen. Naast gesprekken brengen we ook oefeningen in, die je thuis kan doen.

Methode

We werken volgens de codependency methode, die ontwikkeld is door de Amerikaan K. Trobe en zijn vrouw Amana. Het is een liefdevolle en heldere manier van werken, waarin naast de bewustwording het voelen een centrale rol speelt. Wil je hier meer over weten, lees verder in het stukje over codependency in relatietherapie.

Misschien is je partner nog niet zo ver om de stap naar therapie te zetten.Dan kan het toch zinvol zijn, om zelf individuele sessies te volgen en naar je eigen rol en wensen in de relatie te kijken. Als jij verandert, komt er ook automatisch beweging in je relatie.

Ervaringen relatietherapie

Voorheen gaf ik samen met mijn partner Arjen relatiesessies. Inmiddels is Arjen om persoonlijke redenen ermee gestopt en zet ik de relatiebegeleiding alleen voort.

“Arjen en Pankaja Roswitha slagen er in om ‘’tools’’, handvatten aan te reiken die je stapsgewijs kunt oppakken. Het gaat daarbij niet om goed of fout, maar om inzicht te krijgen in de belemmeringen op essentiële onderdelen van je relatie. Op een praktische, niet oordelende wijze kun je zo samen meer verbinding creëren. Het helpt daarbij dat ze deze consulten met hun tweeën doen. Vanuit een verschillend perspectief, als man en als vrouw, maar ook door communicatie en observatie uit elkaar te trekken.

Voorbeeld van een belemmering noem ik het korte lontje. Een geïrriteerde boze reactie van de ander. Door te vertragen, door eerst te kijken wat de aanleiding met je doet kun je de irritatie bespreekbaar maken. Dit lukt natuurlijk niet meteen. Vaak is de bom al geëxplodeerd. Een praktische eerste stap is om achteraf terug te kijken bij zo’n boze reactie en na te gaan waarom dit bij jou zoveel emotie geeft. Deze bewustwording helpt een volgende keer of de keer daarop om wel een tijdspanne te creëren tussen aanleiding en explosie.” J. en E.

“Afgelopen half jaar hebben mijn man en ik een aantal sessies genoten bij Arjen en Pankaja Roswitha, omdat wij in onze relatie over een paar fundamentele punten steeds weer erge ruzie kregen. Arjen en Pankaja Roswitha hebben mij geholpen om mijn eigen aandeel  te onderzoeken en verantwoordelijkheid te nemen voor mijzelf. Belangrijk  is ook dat ze hebben geholpen bij het communiceren over waar het bij mij om gaat. Daarnaast nemen we gewoon ook simpelweg soms meer afstand en rust van elkaar. En tot slot is me weer duidelijk gewezen op het belang aandacht te geven aan de goede en mooie kanten van mijn man. We hebben nog steeds wel  eens ruzie. Door verbeterde communicatie,  door verruimd vermogen om naar onszelf te kijken en door bewust te zijn van wat ons diepste verlangen (verbinding), zijn we in staat ze sneller en fundamenteler op te lossen.” L.

“Ik zeg van alles en ook al bedoel ik het goed , maar heb ik het gevoel dat ik niet word gehoord binnen mijn relatie en daar buiten, de frustratie hoop zich op en ik ga steeds minder praten bang om de verkeerde dingen te zeggen totdat de bom barst en dit steeds vaker gebeurd en ik uiteindelijk geen uitweg meer zie. En toen kwamen Pankaja Roswitha en Arjen op mijn pad. Ik had het idee en gevoel dat ik gehoord werd. Ik had veel aan de tips en oefeningen die ik mee kreeg. Ik heb geleerd dat mijn goed bedoelde hulp en advies de groei van iemand anders tegen kan houden. Ik heb geleerd om mijn gevoel te voelen en dit uit te spreken. En het aller belangrijkste heb ik geleerd om weer van me zelf te houden. Bedankt Arjen en Pankaja Roswitha.”  Alfred

“Samen met mijn vrouw heb ik een aantal sessies gevolgd bij Arjen en Pankaja. Ik had zowel in mijn relatie als mijn bedrijfsvoering een paar fundamentele problemen waar ik zelf niet de vinger op kon leggen. In samenspraak met Arjen en Pankaja hebben we toen sessies met z’n vieren en 1 op 1 gehad. Een sessie begon altijd met een ontspanningsoefening/meditatie, dit in combinatie met een goed gesprek waarbij Arjen noch Pankaja geen blad voor hun mond namen. Op deze manier slaagden zij er keer op keer in om de onderste steen boven te halen. Zonder ons een vervelend gevoel te geven zijn ze er in geslaagd ons een spiegel voor te houden. We zijn inmiddels een half jaar verder en we kunnen nog steeds elke dag het positieve effect ervaren in zowel mijn relatie/gezin als in mijn bedrijfsvoering.” Mark en Sandra