post image

Traumatherapie

Traumatherapie is een subtiele manier van werken met het lichaam. Het helpt je om je gevoel van eigen veiligheid te versterken, hulpbronnen te vinden en basisvaardigheden te leren, die je ooit niet goed geleerd hebt ( bv. vechten of vluchten, verbinding maken en grenzen aangeven). Traumawerk stimuleert het zelfhelend vermogen van je lichaam en maakt je sterker en veerkrachtiger.

Wat is trauma?

Het begrip trauma gebruiken we niet alleen voor de gevolgen van grote gebeurtenissen zoals een ramp, oorlog of een ongeluk. Traumatische reacties kunnen namelijk ook na elke ervaring optreden, die een individu als bedreigend  ervaart. Zo kan bv. een kind een ziekenhuisopname, conflicten tussen ouders of het zien of meemaken van geweld als overweldigend ervaren. Op dat moment is voor het kind het te groot om te bevatten. Als het niet goed opgevangen wordt, kan het traumatische reacties ontwikkelen.

Het natuurlijke overlevingsmechanisme verstoord….

Als je je in een hele gevaarlijke of angstige situatie bevindt heb je drie mogelijkheden: vechten, vluchten of bevriezen. In alle drie situaties komt er een grote hoeveelheid energie vrij, maar bij vechten en vluchten vloeit dit door de actie ook gelijk weer af. Als dieren bevriezen en het toch overleven schudden ze vervolgens die energie van zich af, waardoor er geen lichamelijke reacties achterblijven.

Mensen hebben deze natuurlijke reactie veelal verleerd en blijven vervolgens na een heftige ervaring met veel bevroren energie achter. Dit kan zich uiten in traumasymptomen zoals grote hyperalertheid, paniekerigheid of angst, aanhoudende stress of juist grote moeheid en weinig voelen. Als deze situatie te lang duurt kan het ook leiden tot lichamelijke klachten en ziektes.

Heling in het hier en nu

In traumatherapie gaat het erom, de bevroren energie weer te laten ontdooien en te laten afvloeien. Dit alles gebeurt op een subtiele lichamelijke manier, waarbij heling in het hier en nu plaatsvindt. Het is dus niet nodig om je trauma te herbeleven om het te verwerken.
Veranderingen op lichaamsniveau maken het ook mogelijk om nieuwe inzichten om te zetten in nieuw gedrag. Je hersenen leren als het ware een nieuwe route om met bepaalde moeilijke situaties of problemen om te gaan.