omgaanmetstresscursusgroningen-debloeiendelotus

Omgaan met stress en emoties

Cursus Ontmoet jezelf 3:
Een nieuwe manier van omgaan met stress in Groningen – Drieluik

Een cursus met theorie en veel praktische oefeningen over omgaan met stress en emoties. Door je bewust te worden van je lichaamsreacties kan je de balans tussen inspanning en ontspanning terugvinden en vastgezette energie leren ontladen.  Het subtiel werken met lichaamssensaties stamt uit de traumatherapie en is ook geschikt om oude trauma’s te helen.

Stress, emoties en het lichaam

Aanhoudende stress, veroorzaakt door emoties of gebeurtenissen uit het verleden, kan ertoe leiden dat je de uitdagingen van het dagelijks leven niet meer goed aankan. Stress heeft zijn weerslag op het fysieke lichaam en brengt het natuurlijke vermogen om zichzelf te reguleren in de war, waardoor de afwisseling van inspanning en ontspanning niet meer goed werkt. Dat kan zich uiten in hyperalertheid, paniekerigheid of angst of juist sterke moeheid, weinig voelen of ziekteverschijnselen en een burn-out.

Hulpbronnen, Veerkracht en Nieuwe Routes

Om de cirkel van stress te doorbreken gaan we niet zo zeer op de oude gebeurtenissen en emoties in, maar kijken we meer naar wat je heeft geholpen om daarmee om te gaan. We zoeken zogenoemde hulpbronnen, die maken dat je je krachtiger en stabieler voelt. Je leert hierbij op je lichaam te letten en waar te nemen, wat je steviger maakt. Je leert ook op een subtiele manier vastgezette energie te ontladen en jezelf te reguleren. Op het moment dat je je lijf weer als één geheel kan ervaren, wordt je gevoel van veiligheid groter. Je krijgt weer meer veerkracht en levensenergie en kan je in het hier en nu spannende en moeilijke situaties beter aan. Je leert als het ware een nieuwe route/manier aan om met zo’n situatie of emotie om te gaan. Deze werkwijze komt uit de nieuwe traumatherapie (Somatic Experience) en is ook geschikt om met de gevolgen van traumatische ervaringen om te gaan.

Cursusinhoud

  • Je lichaamssensaties beter te leren waarnemen en de zelfregulatie te herstellen
  • Je eigen hulpbronnen te zoeken
  • Je gevoel voor veiligheid te vergroten
  • Vaardigheden te leren, waardoor je moeilijke situaties en emoties beter kan hanteren

We geven ook een stukje theorie over hoe onze hersenen ervaringen verwerken en opslaan. Dit geeft handvatten om gemakkelijker uit oude patronen te stappen en nieuwe “routes” en gedrag te integreren. Meer informatie hierover vind je in het hoofdstuk Traumawerk. De cursus is bedoeld voor mensen die de cursus “Ontmoet jezelf” gevolgd hebben of op een andere manier ervaring hebben met lichaamswerk.   Wil je meer over stress- of traumaverwerking weten, neem gerust contact met ons op: Arjen en Pankaja 0595-413350 of vul bijstaand contactformulier in.

Voor de boekliefhebbers

De weg uit trauma kun je leren – Heling van vroeg trauma O. Dingjan en D. Kranenburg In de cursus gebruiken we veel oefeningen uit dit boek.